Sayfalar

24 Temmuz 2012 Salı

Domatesli Pilav

Herkese hayırlı ramazanlar diliyorum. Tuttuğunuz oruçlarını,ettiğiniz dualarınız kabul olsun.

Dostlarınızla,sevdiklerinizle kalabalık,bol muhabbetli iftar  sofralarında buluşun inşallah:)

İftar sofranıza da yakışacak domatesli pilav tarifini paylaşmak istiyorum.



Malzemeler:

2 su bardağı baldo pirinç

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı tereyağı

3 adet büyük domates

1 yemek kaşığı domates salçası

2 su bardağı tavuk suyu/et suyu ve ya kaynamış su

tuz

karabiber


Yapılışı:

1.Pirinci ayıklayıp yıkayın. Üzerini geçecek kadar kaynamış su ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip 2 saat kaar dinlendirin.

2.Yayvan bir tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile 1 yemek kaşığı tereyağını koyup eritin.

3. Domatesleri rendeleyin. Isınan yağa 1 yemek kaşığı salça ile birlikte ekleyin.

4..Domatesleri hafif diri kalacak şekilde 10 dk kadar pişirin.

5. Pirinci iyice süzüp domateslere ekleyin. Üzerine 2 bardak sıcak su,tuz, karabiber ve 1 yemek kaşığı tereyağ ekleyip  hafifçe karıştırın,kapağını kapayıp pişmeye bırakın.

6. Üzeri göz göz olmaya başlayınca altını kapatıp,kapakla tencere arasına temiz bir bez örtüp demlenmeye bırakın. Soğumaması için tencereyi de sarabilirsiniz.

Afiyet olsun!







23 Temmuz 2012 Pazartesi

Biga Mayalı Ekmek

Bu ekmek tarifini  televizyonda bir yemek programında görmüştüm. Mayalı tarifleri pek tutturamıyordum ama şu sıralar üst üste mayalı ekmek poğaça hamurlarıyla haşır neşir olduğumda,bu ekmekte de başarı bir sonuç elde ettim:)
Tarif biraz uzun görünse de sadık kalırsanız pek lezzetli ekmekler elde edersiniz.

Ben büyük ekmeği ceviz koymadan yaptım,gayet lezzetli oldu.. Otlu ekmekler için de kuru biberiye ve kekik,taze nane ve dereotu kullandım..



tarifin orjinali aşağıdaki gibi;



Malzemeler:
1 kg un
75 gr tereyağı
2 yumurta
1 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı tuz
1 su bardağı file badem
2 yemek kaşığı ceviz
1 tutam taze biberiye
1 tutam taze adaçayı
1 tutam taze kekik

Ön maya için:
400 ml ılık su
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı bal

Biga mayası için:
½ çay kaşığı kuru maya
4 yemek kaşığı ılık su

Üzeri için:
2 yumurta
½ çay bardağı süt
Çörekotu
Susam

Yapılışı:
400 ml ılık su yoğurma kabına konur 1 paket yaş maya ve 1 yemek kaşığı bal eklenir. Açılması için bekletilir.

Biga mayası için:
4 yemek kaşığı ılık suyla yarım çay kaşığı kuru maya karıştırılır. 10 dakika bekletilir.
Üzerine 1 bardak oda sıcaklığında su ve2 su bardağı un dökülüp karıştırılır. Oda sıcaklığında üzeri kapalı olarak 1 gün bekletilir ( Her gün tahta kaşıkla karıştırarak hazırladığını biga mayasını 1 hafta boyunca kullanabilirsiniz)
1 kg un yoğurma kabına konur üzerine 1 yemek kaşığı tuz serpilir. Balla hazırlanan maya ve 75 gr yumuşatılmış tereyağı eklenir. Üzerine 2 yumurta kırılır. 200 gr biga mayası ilave edilir. 6 yemek kaşığı ılık süt konur. Kıvamını bulana kadar yoğrulur (Kulak memesinden biraz daha sert)
Yağsız tavada 1 su bardağı file badem ile 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz kavrulur. Taze kekik, biberiye vee adaçayı küçük küçük kıyılı.
Hazırlanan hamur 2 eşit bezeye ayrılır. Bir beze ceviz bir beze de taze otlarla yoğrulur. Üzeri kapatılarak dinlenmeye bırakılır.(40-60 dk)
Otlu ekmek unlu zeminde rulo halinde uzatılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Makasla boyuna kesik atılır. Cevizli ekmek hamuru da yağlanmış küçük kek kalıplarına yerleştirilip ayrı bir tepsiye sıralanır. İki tepsinin de üzeri örtülür.(tekrar mayalandırılır-30 dk) 
2 yumurta yarım çay bardağı sütle çırpılıp ekmeklerin üzerine sürülür. Otlu ekmeğin üzerine çörek otu, cevizli ekmeklerin üzerine susam serpilir.
Fırının içine ısıya dayanıklı küçük bir kapta su konur ve 5 dakika bırakılır(Ekmeklerin kurumadan pişmesini sağlayan nemi sağlar) Çıkartıldıktan sonra ekmekler yerleştirilir. Üzerileri kızarana kadar pişirilir.(210 derecede yaklaşık 1 saat pişirdim)

Afiyet olsun!

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba!

''Nereden başlasam,nasıl anlatsam..'' ; fonda bu şarkı çalsa yeridir:) Gerçekten yazmaya nasıl başlayacağımı bilemedim.

Bazı insanlar paylaşarak rahatlar, ben susarak sonucu bekleyerek rahatlıyorum sanırım. Uzun zamandır yazmadım,paylaşmadım; aslında yazamadım,içimden pek gelmedi.Paylaşma zamanım bugünmüş demekki..

Mart'tan beri anneciğimin sağlıyla ilgili zorlu bir süreç yaşıyoruz. Hastalığını öğrendiğimizde ailece darmadağın olduk. Mart ayında 15 gün arayla 2 ameliyat geçirdi; sonrasındaysa uzun bir tedavi süreci başladı. Neyse ki erken evrede teşhis edildi hastalığı,zor anlarda bize umut oldu.Hepimiz için zor ama en çok onun için.. Hem ameliyat döneminde,hem de tedavi süresince çok yıprandı.. İnsan kendi başına gelince, hele ki bu kadar yakınındaki birine, canına can katan birinin başına gelince her şeyi daha iyi anlıyor; sağlık şu hayattaki en önemli varlıkmış.. Neyse ki anneciğim çok güçlü bir şekilde,inançla tedavisine devam ediyor ve 6 kürlük tedavi sürecinin sonuncusuna geldi. Biz inandık, o inandı ve sağlığına tekrar kavuştu inşallah. Allah kimsenin başına hastalığın hiçbir türlüsünü vermesin,gerçekten çok zor.. Elimizden geldiğince ona yardımcı olmaya,destek olmaya çalıştık,umarım başarılı olmuşuzdur. Zaman zaman moral bozuklukları yaşasak da bir çok hastaya göre çok çok iyi geçirdik ve hepimiz onu yeniden sağlık dolu,mutlu ve huzurlu görebilmek için gün sayıyoruz.. Az kaldı annem,sabır!

Seni çok seviyorum canım annem!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Instagram