Sayfalar

17 Ağustos 2012 Cuma

Mayalı Poğaça

Ramazan ayını geride bırakmak üzereyiz. Bu gece son sahuru, yarın son iftarı yapıp Pazar günü bayramı yaşayacağız. Şimdiden herkesin Ramazan bayramını kutluyorum; sevdiklerinizle mutlu ve sağlık bir bayram geçirmenizi diliyorum.
Bayram sabahı uzun bir aradan sonra ilk defa kahvaltı yapacağız çoğumuz. Kahvaltıda sıcak sıcak poğaça yemek isterseniz bu tarifi denemenizi tavsiye ederim:)



Mayalı Poğaça

Malzemeler:

  • 1 çorba kaşığı kuru maya ve ya 1 paket yaş maya
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 2 yumurta ( akları içine,sarıları üzerine kullanılacak)
  • 4-5 bardak un


İçi için; 300 gr beyaz peynir, dereotu ve ya maydonoz
Zeytin ezmesi

Peyniri rendeleyip kıyılmış maydonoz ve ya dereotu ile karıştıralım.

Üzeri için; çörek otu ve ya susam


Yapılışı,

  1. Çukur bir kaseye mayayı, şekeri ve 2 su bardağı ılık sütü koyup karıştıralım,mayanın erimesini sağlayalım. Üzerini kapatıp sıcak bir ortamda 10-15 dk köpürüp mayalanmasını sağlayalım.
  2. Mayalı karışım köpürdükten sonra tuzu,sıvı yağı, yumurta aklarını ve yaş yavaş unu ekleyerek yoğuralım. elimize yapışmayacak bir kıvama geldiğinde üzerini tekrar temiz bir bezle ve ya bir kapakla kapatıp mayalanmaya bırakalım. Dilerseniz kaseyi bir mutfak havlusu ile sarabilirsiniz daha sıcak olması için.
  3. Hamur 2 katına çıktığında ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bir kısmının ortasına peynirli harçtan bir kısmınınkine zeytin ezmesi koyup yuvarlayalım.
  4. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 10 dk da tepside mayalandıralım.
  5. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı ve çörekotu sürelim.
  6. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dk pişirelim.
  7. Puf puf poğaçalarımız hazır:)


Afiyet olsun!

8 Ağustos 2012 Çarşamba

Zeytinyağlı Enginar

Merhabalar,

Şu sıralar sıcaklarla aram hiç iyi değil, eminim bir çoğunuz için de aynı şey geçerlidir. Bu sıcak havalarda insanın gözü ağır yemekleri,çok sıcak yemekleri de hiç görmüyor. Daha hafif ve zeytinyağlı sebzeler hem midemizi hem gözümüzü şenlendirir diye düşünerek iftar sofraları,davet sofraları için zeytinyağlı enginar tarine buyurun..



Malzemeler;


  • 6 adet enginar
  • 6 çorba kaşığı bezelye (yaklaşık 1 su bardağı)
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 limonun suyu + 1/2 limon suyu (içine)
  • 1 çay kaşığı un
  • üzeri için 1/2 demet dereotu


Yapılışı;


  1. Enginarları yıkayıp limon suyu ile ovalayın. Çukur bir kaba su ve limon suyunu koyup enginarları içinde beklemeye alın.
  2. Soğanı küçücük doğrayın. Patates ve havucu da küp şeklinde doğrayın.
  3. Bezelyeleri küçük bir tencerede diri kalacak şekilde haşlayın.
  4. Yayvan bir tencereye zeytin yağını koyup soğanları hafif pembeleştirin.
  5. Doğranmış havuç ve patatesi ekleyip hafif çevirin.Bezelyeleri ekleyin.Enginarları da bezelyeli karışımın üzerine dizin.
  6. Tuz,şeker ve unu ekleyin,üzerine geçecek kadar sıcak su ilave edin. Yarım limon suyunu da içine ilave edin,kapağını kapatıp orta ateşte kaynamaya bırakın.
  7. Enginarlar pişince tencerenin üzerini temiz bir tülbent  ya da yağlı kağıt ile kaplayıp demlenmeye bırakın (pilav gibi)
  8. Soğuyunca servis tabağına alıp buzdolabında soğutun.
  9. Dereotunu incecik kıyıp servis esnasında üzerine serpin.


Afiyet olsun!



2 Ağustos 2012 Perşembe

İftar Sofrası

Haftasonu arkadaşlarla yaptığımız iftar soframız..



Menümüz şöyleydi;

Zeytinyağlılar;
Yoğurtlu kırmızı biber kavurması
Zeytinyağlı biber ve patlıcan dolması
Zeytinyağlı taze fasulye
Kabak mücver
Roka Salatası
Cacık





Ana yemek olarak;
Karnıyarık
Özbek Pilavı

Malesef ana yemeklerin fotoğrafı yok ama ilk defa denediğim özbek pilavı oldukça beğenildi ve ilk defa bir davet sofrasında pilav bitti:)

Afiyet olsun!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Instagram