Tarif biraz uzun görünse de sadık kalırsanız pek lezzetli ekmekler elde edersiniz.
Ben büyük ekmeği ceviz koymadan yaptım,gayet lezzetli oldu.. Otlu ekmekler için de kuru biberiye ve kekik,taze nane ve dereotu kullandım..
tarifin orjinali aşağıdaki gibi;
Malzemeler:
1 kg un
75 gr tereyağı
2 yumurta
1 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı tuz
1 su bardağı file badem
2 yemek kaşığı ceviz
1 tutam taze biberiye
1 tutam taze adaçayı
1 tutam taze kekik
Ön maya için:
400 ml ılık su
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı bal
Biga mayası için:
½ çay kaşığı kuru maya
4 yemek kaşığı ılık su
Üzeri için:
2 yumurta
½ çay bardağı süt
Çörekotu
Susam
Yapılışı:
400 ml ılık su yoğurma kabına konur 1 paket yaş maya ve 1 yemek kaşığı bal
eklenir. Açılması için bekletilir.
Biga mayası için:
4 yemek kaşığı ılık suyla yarım çay kaşığı kuru maya karıştırılır. 10
dakika bekletilir.
Üzerine 1 bardak oda sıcaklığında su ve2 su bardağı un
dökülüp karıştırılır. Oda sıcaklığında üzeri kapalı olarak 1 gün bekletilir ( Her
gün tahta kaşıkla karıştırarak hazırladığını biga mayasını 1 hafta boyunca
kullanabilirsiniz)
1 kg un yoğurma kabına konur üzerine 1 yemek kaşığı tuz
serpilir. Balla hazırlanan maya ve 75 gr yumuşatılmış tereyağı eklenir. Üzerine
2 yumurta kırılır. 200 gr biga mayası ilave edilir. 6 yemek kaşığı ılık süt
konur. Kıvamını bulana kadar yoğrulur (Kulak memesinden biraz daha sert)
Yağsız
tavada 1 su bardağı file badem ile 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz kavrulur. Taze
kekik, biberiye vee adaçayı küçük küçük kıyılı.
Hazırlanan hamur 2 eşit bezeye
ayrılır. Bir beze ceviz bir beze de taze otlarla yoğrulur. Üzeri kapatılarak
dinlenmeye bırakılır.(40-60 dk)
Otlu ekmek unlu zeminde rulo halinde uzatılır. Yağlı kağıt
serilmiş tepsiye yerleştirilir. Makasla boyuna kesik atılır. Cevizli ekmek
hamuru da yağlanmış küçük kek kalıplarına yerleştirilip ayrı bir tepsiye
sıralanır. İki tepsinin de üzeri örtülür.(tekrar mayalandırılır-30 dk)
2 yumurta yarım çay bardağı
sütle çırpılıp ekmeklerin üzerine sürülür. Otlu ekmeğin üzerine çörek otu,
cevizli ekmeklerin üzerine susam serpilir.
Fırının içine ısıya dayanıklı küçük
bir kapta su konur ve 5 dakika bırakılır(Ekmeklerin kurumadan pişmesini
sağlayan nemi sağlar) Çıkartıldıktan sonra ekmekler yerleştirilir. Üzerileri
kızarana kadar pişirilir.(210 derecede yaklaşık 1 saat pişirdim)
Afiyet olsun!
1 yorum:
Bu aralar mayayla aram çok iyi :) Deniycem...
Yorum Gönder