Sayfalar

18 Ağustos 2011 Perşembe

Sebzeli Roka Salatası

Herkese Merhaba,

Bir salata sever olarak bugün sizinle bir salta tarifi paylaşacağım. Yaz kış sofradan eksik etmem ben salatayı, eşim de ben de severek yeriz. Hatta ilk tanıştığımız zamanalarda eşim salata pek yemezdi,ben her yemeğin yanına salata söylediğimde şaşırırdı, ama o da çabucak alıştı :)


Roka benim için vazgeçilmez yeşilliklerden biridir. Balığın yanında, et,tavuk,sebze yemeklerinin yanında hatta tek başına bile olsa seve seve yerim. Azıcık limon, azıcık zeytinyağı, ohh mis! :)

Roakanın vücuda olan faydalarından bir kaçı;*
  • Kokulu bir bitki olan roka, C vitamini açısından oldukça zengindir.
  • Ayrıca, K ve P vitamini ile çeşitli mineraller içerir.
  • Roka iştah açıcıdır.
  • Mideyi kuvvetlendirir.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • İdrar söktürücüdür.
  • Karaciğere faydalıdır.
  • Karaciğer ağrılarını giderir.
  • Kanı temizler.
  • Sarılığı keser.
  • Uyarıcıdır.
  • Vücuda kuvvet verir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Cinsel gücü ve isteği arttırır.
  • Öksürüğü keser.
  • Vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
*Kaynak: http://www.sifaevimiz.com/




Bu salata  rokaya ek olarak kabak,havuç,domates ve parmesan peyniri kullanarak yaptığım bir salata..
İftar sofralarında da hafif bir tercih olacağını düşündüm.

Malzemeler;

  • 1 demet küçük yapraklı roka
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy kabak
  • 2 adet küçük domates
  • Dilimlenmiş parmesan peyniri
  • Zeytinyağ
  • Nar ekşisi
  • Tuz

1. Öncelikle rokaları temiz suda iyice yıkayın. Sebze kurutucusu ile kurutun. Eğer kurutucunuz yoksa kağıt havlu ile rokalarıfazla sıkmadan fazla suyunu alın.
2. Roka yapraklarını gelişigüzel elimizle koparıp çukur bir kaseye yerleştirin.
3. Havucu ve kabağı verev verek çok ince olacak şekilde dilimleyin.
4. Kabak dilimlerini her iki tarafını zeytinyağı ile yağlayarak teflon tavada hafifçe kızartın. Aynı işlemi havuc dilimlerine de uygulayın.Havuçları ve kabakları kağıt havlu serdiğiniz bir tabağa alın.
(Ben havuç ve kabakları Tefal actifry'da 10dk. kızarttım.)
5.Parmesan peynirini ince ince dilimleyin. (Dileğiniz balka bir peynir de kullanabilirsiniz,özellikle İzmir tulumu da roka ile çok yakışıyor.)
6. Domatesleri ikiye bölüp orta incelikte dilimleyin.
7.Zeytinyağ,tuz ve nar ekşisini küçük bir kasede karıştırıp 2/3'sini rokaların üzerine döküp karıştırın.
8. Salatanızın orta kısmına kabakları, aralarında boşluk kalacak şekilde kenarlarına da havuçları yerlerştirin.
9.Havuçların aralarına parmesan peynirini, kasenin kenarlarına yarım ay şeklinde dilimlediğiniz domatesleri yerleştirin.
10. Kalan sosu da salanın üzerine gezdirin.

Salatanız servise hazırdır:)

Afiyet olsun!
Hayırlı İftarlar!

17 yorum:

yildiz dedi ki...

Merhabalar,aramiza hosgeldiniz.
Sevgiyle ve dostca kalin

Lezzet Karnavalı dedi ki...

Merhaba,hoşbulduk teşekkürler:)
benden de sevgiler..

Şehnaz dedi ki...

merhabalar yeni blog sahibi olduğunuzu farkettim..hoşgeldiniz..güzel sözleriniz için çok teşekkürler..sezeli roka salatası pek nefis görünüyor..ellerinize sağlık..

Lezzet Karnavalı dedi ki...

şehnaz, merhaba,çok teşekkür ederim. ben de sizin yaptığız sepetlere,taburelere,el işlerine bayıldım.

bırtutamkekik dedi ki...

canımm nefiss lezzetlerle dolu bir sofra olmuş bu:)
bende çok severim rokayı.şöylee körpecik olanlarına bayılırım hemde:)
sevgilerimle...

Lezzet Karnavalı dedi ki...

teşekkürler ayşegülcüm,çıtır çıtır ne güzel olur değil mi:)

Şeyma dedi ki...

Parmesan ve roka uyumu bir klasik... Kabak ve havuçla yapmak hiç aklıma gelmezdi, ellerinize sağlık nefis görünüyor. Bu taze bloga da başarılar dilerim, hayırlı Ramazanlar :)

Lezzet Karnavalı dedi ki...

Şeyma; Çok teşekkürler. Ben lezzetini çok beğeniyorum bu salatanın denersen beğenip beğenmediğini paylaşırsın olur mu*:)
hayırlı ramazanlar..

Şeyma dedi ki...

Tabi ki :)

rumma dedi ki...

Rokayı kahvaltıdan eksik etmem ben..:) Ellerinize sağlık..

sevgiler

Tümay Öztürk dedi ki...

Gerçekten çok çok güzel bir salta olmuş canım. Ellerine sağlık bu sıcaklarda Ramazan bile olsa salata en güzel yemek oluyor:)

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Sevgili Gül; roka da kullanım yelpazesi çok geniş bir yeşillik türü..Ne güzel yapmışsın. Ellerine sağlık canım benim..

Lezzet Karnavalı dedi ki...

rumma;çok teşekkürler:)

Tümay; çok teşekkür ederim.Gerçekten de ifta sofrasında çok iyi gidiyor:)

Lezzetli somunlar;teşekkür ederim. evet dediğin gibi bir çok yemeğin yanına yakışıyor:)

Unknown dedi ki...

Canım salatanın her haline bayılırım çok şık olmuş ellerine sağlık.Bende
hafta içi rokayla farklı bir salata
yayınlıycam inşallah sevgiler.

Lezzet Karnavalı dedi ki...

çok teşekkürler derya,senin tarifini de merakla bekliyorum:)
sevgiler..

Adsız dedi ki...

Oruclu oruclu cnimzi cektirtn gulcum ya :( ellrne saglik muhtesem gorunuyor Melike

Lezzet Karnavalı dedi ki...

teşekkürler melike:) iftar için dene bakalım :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Instagram