Sayfalar

3 Aralık 2011 Cumartesi

Aşure

Aşure, orijinali "Aşura", Arapça’da 10 manasına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Türkçe'ye ise Arapça'dan geçmiştir. Sözcüğün Sâmî diller arasında ortak bir sözcük olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır. Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61. senesinin Muharrem ayının onuncu gününde (10 Ekim, 680) Kerbela'da Yezid'in ordusunca şehit edilmiştir. Bunun dışında Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanlan, İslamiyet açısından mutlu edici şeyler de mevcuttur. Bunlar; Âdem peygamberin işlediği zelleden (hata veya sürçme) sonra ettiği tövbenin kabulü, İdris peygamberin diri olarak göğe yükseltilmesi (çıkarılması), Nuh peygamberin gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim peygamberin ateşte yanmaması, Yakub peygamberin oğlu Yusuf peygambere kavuşması, Eyyub peygamberin hastalıklarının geçip iyileşmesi, Musa peygamberin Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması, Yunus peygamberin bir balığın karnından çıkması, İsa peygamberin doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi (çıkarılması). Bu olayların hepsi muteber hadis kitapların hemen hepsinde geçmektedir.İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah da bu günde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Ayrıca Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri için, Aşure gününden bir gün önce veya bir gün sonra da oruç tutmayı önermiştir.

Kaynak: vikipedia

Bu pazartesi günü aşure günü,aslında aşure illa ki bu günde yapılacak diye bir şey yok, Muharrem ayı boyunca yapılabilirmiş.
Kadriye teyzem bu aşurenin ustasıdır desem yeridir. Kendisi annemin 30 senelik öğretmen arkadaşıdır. Her sene yapar, 1 kere bile kötü yaptığını görmedim.Yaptığında baya fazla yapar ve çok kişiye dağıtır,herkes de her sene ondan aşure bekler:)
İlk aşure denememde,herhalde 4 sene evveldi, tarifi tabi ki ondan aldım.Aslında çok tereddütlüydüm,bence aşureyi tutturmak kolay iş değil. Yaptıktan sonra kendisine tattırınca sınıfı geçtim, ''ilk deneme de bu kadar iyisini kimse yapamazdı'' demesi açıkçası koltuklarımı kabarttı:))
İkinci aşure denemem geçen sene oldu,evlendikten sonra kendi mutfağımda ilk aşurem:) O da yiyenler tarafından oldukça beğenildi. Bu sene de yapmaya niyetliyim,inşallah yine alnımın akıyla çıkarım:)

Ekleme çıkarmalar yapabilirsiniz damak zevkinize göre,denemek isteyenler için tarifim,daha doğrusu Kadriye teyzemin tarifi:

Bir de teyzem der ki, evde o gün aşurenin içine konabilecek ne varsa bir tutam koyun.. Çok malzemeli bereketli olur..




Malzemeler:
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasulye
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
1/2 çay bardağı yeşil mercimek
1/2 çay bardağı kırmızı mercimek
1 çay bardağı tel şehriye
1 adet portakalın minik doğranmış kabuğu
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 tutam kahve
1 tutam kakao
1 bardak süt
2-2,5 kg şeker (damak tadınıza göre)
Üzeri için;
kuru kayısı
kuru incir
kuş üzümü
nar
çam fıstığı
ceviz
tarçın
Yapılışı;
1. Buğdayı akşamdan ılık su ile ıslatın.Islattığınız suyu döküp yeni su ile sabah kaynatın.
2. Fasulye ve nohutu akşamdan ıslatın.Sularını değiştirip sabah ayrı ayrı pişirin.
3.Kaynayan buğdaya, nohut ve fasulyeyi sularıyla birlikte katın.
4.Daha sonra mercimek,bulgur ve pirinci ekleyin. Biraz kaynadıktan sonra şehriyeyi ekleyin.
5.Küçük bir kasede un,vanilya,nişasta,kahve ve kakaoyu su ile açın.
6. Suyu azaldıkça aşureye sıcak su ekleyin.
7. Açtığınız karışımı kaynayan aşureye yavaşça ekleyin.
8. Kıvam almaya başlayınca şekeri yavaş yavaş ekleyin. Şekeri eklemeden önce yoğun kıvamlı bir karışımınız olmalı çünkü şekeri ekleyince açılıyor. Bu aşamada portakal kabuğunu da ekyebilirsiniz.10-15 dakika kaynatın.
9. Şekeri damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.Ancak sıcakken çok tatlı olan aşure soğuyunca daha az tatlı oluyor..
10. Piştikten sonra kaselere boşaltıp hafif soğuyunca (üzeri kabuk bağlamaya başlıyor) dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

14 yorum:

Erguvan Vakti dedi ki...

Ellerine sağlı,zengin bir aşure,iyi pazarlar.

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Gülcüm. Eminim çok lezzetli olmuştur. Sevgiler...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Allah kabul etsin
Ellerine saglık ne cok severim.

Lezzet Karnavalı dedi ki...

Erguvan vakti; teşekkürler..

Ülkücüm çok teşekkürler:)

Birdutmasali; çok teşekkür ederim:)

Franny Glass dedi ki...

Senin bir tutamını seveyim. İnşallah eniştem bitirmez hepsini: )

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

allah kabul etsin ellerinize sağlık...

Lezzet Karnavalı dedi ki...

Franny Glass; bitirmez merak etme ben sana ayırırım şekerim:)

Lezzet Karnavalı dedi ki...

Şehrinaz, teşekkür ederim..

kalpkurabiye dedi ki...

Allah kabul etsin canımm.))
nefis olmuştur ne güzell:))

bırtutamkekik dedi ki...

rabbim kabul buyursun hepimizin duaarını,oruçlarını,ve sadakalarını canım..
çok hoş br tarif ve anlatım..
yüreğine sağlık..
sevgilerimle..
:)

zeymurancafe dedi ki...

ellerıne sağlık canım cok guzel olmus,çok severim

sarımutfak-hande dedi ki...

ellerine sağlık, allah kabul etsin canım

LeylaK dedi ki...

aşure yapmamış tek kalan olarak kendimden utanıyorummmm. ellerine sağlık.

Kahve Dükkanı...

Lezzet Karnavalı dedi ki...

Deniz, teşekkürler,senin kide öyleydi:)

birtutamkekik; güzel dileklerine katılıyorum,çok teşekkürler:)
Zeymuran, çok teşekkürler:)

Hande; teşekkürler canım,sen de yapmışsın eline sağlık.

Leyla; tek kişi olunca inasanın canı yapmak istemiyor değil mi:) teşekkürler ziyaretin için,sevgiler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Instagram