Sayfalar

23 Temmuz 2012 Pazartesi

Biga Mayalı Ekmek

Bu ekmek tarifini  televizyonda bir yemek programında görmüştüm. Mayalı tarifleri pek tutturamıyordum ama şu sıralar üst üste mayalı ekmek poğaça hamurlarıyla haşır neşir olduğumda,bu ekmekte de başarı bir sonuç elde ettim:)
Tarif biraz uzun görünse de sadık kalırsanız pek lezzetli ekmekler elde edersiniz.

Ben büyük ekmeği ceviz koymadan yaptım,gayet lezzetli oldu.. Otlu ekmekler için de kuru biberiye ve kekik,taze nane ve dereotu kullandım..



tarifin orjinali aşağıdaki gibi;



Malzemeler:
1 kg un
75 gr tereyağı
2 yumurta
1 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı tuz
1 su bardağı file badem
2 yemek kaşığı ceviz
1 tutam taze biberiye
1 tutam taze adaçayı
1 tutam taze kekik

Ön maya için:
400 ml ılık su
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı bal

Biga mayası için:
½ çay kaşığı kuru maya
4 yemek kaşığı ılık su

Üzeri için:
2 yumurta
½ çay bardağı süt
Çörekotu
Susam

Yapılışı:
400 ml ılık su yoğurma kabına konur 1 paket yaş maya ve 1 yemek kaşığı bal eklenir. Açılması için bekletilir.

Biga mayası için:
4 yemek kaşığı ılık suyla yarım çay kaşığı kuru maya karıştırılır. 10 dakika bekletilir.
Üzerine 1 bardak oda sıcaklığında su ve2 su bardağı un dökülüp karıştırılır. Oda sıcaklığında üzeri kapalı olarak 1 gün bekletilir ( Her gün tahta kaşıkla karıştırarak hazırladığını biga mayasını 1 hafta boyunca kullanabilirsiniz)
1 kg un yoğurma kabına konur üzerine 1 yemek kaşığı tuz serpilir. Balla hazırlanan maya ve 75 gr yumuşatılmış tereyağı eklenir. Üzerine 2 yumurta kırılır. 200 gr biga mayası ilave edilir. 6 yemek kaşığı ılık süt konur. Kıvamını bulana kadar yoğrulur (Kulak memesinden biraz daha sert)
Yağsız tavada 1 su bardağı file badem ile 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz kavrulur. Taze kekik, biberiye vee adaçayı küçük küçük kıyılı.
Hazırlanan hamur 2 eşit bezeye ayrılır. Bir beze ceviz bir beze de taze otlarla yoğrulur. Üzeri kapatılarak dinlenmeye bırakılır.(40-60 dk)
Otlu ekmek unlu zeminde rulo halinde uzatılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Makasla boyuna kesik atılır. Cevizli ekmek hamuru da yağlanmış küçük kek kalıplarına yerleştirilip ayrı bir tepsiye sıralanır. İki tepsinin de üzeri örtülür.(tekrar mayalandırılır-30 dk) 
2 yumurta yarım çay bardağı sütle çırpılıp ekmeklerin üzerine sürülür. Otlu ekmeğin üzerine çörek otu, cevizli ekmeklerin üzerine susam serpilir.
Fırının içine ısıya dayanıklı küçük bir kapta su konur ve 5 dakika bırakılır(Ekmeklerin kurumadan pişmesini sağlayan nemi sağlar) Çıkartıldıktan sonra ekmekler yerleştirilir. Üzerileri kızarana kadar pişirilir.(210 derecede yaklaşık 1 saat pişirdim)

Afiyet olsun!

1 yorum:

LeylaK dedi ki...

Bu aralar mayayla aram çok iyi :) Deniycem...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Instagram