Sayfalar

29 Şubat 2012 Çarşamba

Karemelli Çerezli Çörek

Merhaba!

Çocukluk arkadaşım Betül Aralık ayında evlenip bir süreliğine İtalya'ya yerleşmişti. Geçen hafta kısa bir Türkiye tatiline gelmişken bana da misafir oldular. Bloglardan denemelerle bir çay sofrası hazırladım Salı günkü misafirlerime. Bol sohbetle birlikte midelerimizi de şenlendirdik:)

14 Şubatta yaptığım alfajores kurabiyeler için karamel hazırlamıştım ama hepsini kullanamıştım. Kalan karameli değerlendirmek için bir tarif ararken sevgili Tijen'in bloğunda bu nefis çöreği gördüm ve hemen denedim. Sonuç muhteşemdi.

Siz de mayalı tarfleri, ceviz-fındık-karamel üçlüsünü seviyorsanız kesinle deneyin derim.



Tarifin  orjinali burada.

Malzemler,


3 su bardağı un,
1 yumurta, 
75 gr oda ısısında yumuşamış tereyağı, 
½ su bardağı ılık süt, 
½ su bardağı toz şeker, 
1 paket Instant Maya (11 gr), 
1 fiske tuz 

Dolgu malzemesi
50 gr oda ısısında yumuşamış tereyağı, 
1 su bardağı ceviz (ince çekilmiş),
 ½ su bardağı fındık (ince çekilmiş), 
1 çay bardağı toz şeker, 
2 çay kaşığı tarçın 

Karamel için
200 ml krema, 
¾ su bardağı toz şeker 

Üzerine
1.5 çay bardağı pudra şekeri,
 2 yemek kaşığı limon suyu     


Yapılışı

  1. Hamur için gerekli olan malzemeleri derin bir kaba alıp iyice yoğurun. Ele az yapışan bir hamur olması yeterli. Üzerini nemli bir bez ile örterek en az 1 saat mayalanmaya bırakın. 
  2. Dolgu için gerekli olan malzemeleri derin bir kapta karıştırın.
  3. Karamel için şekeri yapışmaz bir tavaya döküp karamel rengini alana kadar karıştırın ve pişirin. üzerine kremayı dökün ve kısık ateşte şeker krema ile tam olarak karışana kadar karıştırarak pişirin. 
  4. Hamuru tezgaha alıp yarıya bölün. Üzerine un serperek yarım santim kalınlığında dikdörtgen olarak açın. Hazırladığınız harcın yarısını her tarafına eşit olacak şekilde serpin. Rulo şeklinde sarın. 2 parmak kalınlığında dilimleyin. Kalan diğer hamura da aynı işlemi uygulayın. 
  5. Dikdörtgen bir fırın kabına yağlı kağıt serin. Karamel sosu kalıba döküp yayın. Üzerine dilimlediğiniz çörekleri dizin. Ilık bir ortamda 45 dk mayalandırın. 
  6. Önceden ısıtılmış 170-180 derecelik fırında 25-35 dk pişirin. Pişen çörekleri fırından çıkarıp ılımaya bırakın.
  7. Pudra şekerini ve limon suyunu iyice karıştırın. Ilık çöreklerin üzerine gezdirip servise sunun. 
Afiyet olsun!

Ben pudra şekerli sosu yapmadım ve cevizli-şekerli karışımı sürmeden önce hamura karamel de sürdüm.
Pudra şekerli sosu yapmadan şeker oranı bana yeterli geldi.

Sevgili Tijen'e bu güzel tarifi için teşkkürler..

Soframızdan bir kare


9 yorum:

Cafe Portakal dedi ki...

sofra çok zarif,ellerine sağlık.
çörek harika Tijen de görüp denemediğim bir lezzet nefis
sevgiler

Lezzet Karnavalı dedi ki...

güzel yorumun için çok teşekkürler bahar :)

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Süperrr:)) Beğenmene ve tarifimi yapmış olmana çok sevindim:))

Ellerine kollarına sağlık...

Kucak dolusu sevgiler:)

Lezzet Karnavalı dedi ki...

Tijencim ben de yorum bırakmana çok sevindim. Beğeniyle takip ediyorum güzel paylaşımlarını:)
sevgiler benden de..

Kendimce dedi ki...

Ellerine sağlık nefis görünüyor

sarımutfak-hande dedi ki...

bende severim bu üçlüyü deneyeyim ozaman ellerine sağlık çok güzel olmuş canım

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Sofra muhteşem çörek bir harika.
Ellerine sağlık canım.
Sevgiler...
:))

Lezzet Karnavalı dedi ki...

Kendimce ; çok teşekkürler:)

Hande; dene kesinlikle canım,pişman olmazsın:)

Elif; güzel yorumun için teşekkür ederim:))

Yemekheyecani (Emel) dedi ki...

cok lezziz olmus canim :-))
afiyet olsun...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Instagram